UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Hány éves kortól?
Több tényezőtől függ, kb. 3,5-4 éves kortól beszélhetünk oktatásról. Szobatisztaság után el lehet kezdeni a vízzel való ismerkedést, vízben való játékos tanulást, ami pozitív hatással lehet a későbbi oktatásra.

Hány alkalommal hetente?
Minél gyakoribbak a foglalkozások, annál hamarabb tanul meg valaki úszni. Ideális, ha legalább heti kétszer részt vesznek az órán. A lényeg mindenképpen a rendszeresség.

Szemüveggel vagy anélkül?
Nem kötelező, de én „szemüvegpárti” vagyok. Biztonságot jelent, ha látják, hogy hová kell a fejet belehajtani, és mi történik a víz alatt.

Kitett fejjel mellúszás…Úszás?
Nevezhetjük annak, de nem érdemes. Nem tesz jót a gerincnek, nem nyújt igazi úszás élményt.

A szülő bent legyen-e az órán?
Véleményem szerint nem célszerű. Legtöbb gyermek másképp viselkedik szülő jelenlétében, elkalandozik a figyelme az óráról a szülő felé, vagy éppen túlságosan meg akar felelni.

Felnőtt oktatás… Nem vagyok idős ehhez?
Határozott NEM a válasz! Elkezdeni talán nehéz, viszont hatalmas önbizalom és persze önfeledt fürdőzés a tanuló jutalma. Képzelje el, hogy végre együtt úszhat gyermekeivel, ezentúl a vízpart nem csak a napozást fogja jelenteni, és bátran űzhet majd egyéb vizes sportokat is, amiket eddig azért nem próbálhatott ki, mert nem volt biztos úszástudásában.
Mindazoknak ajánlom a felnőtt foglalkozásokat, akik életük során nem tanultak meg úszni, akiknek „víziszonyuk” van, vagy csak az úszásnemek technikájának finomítása a céljuk.

Beengedhetem a gyermekemet a Balatonba/tengerbe egyedül?
Ezt a kérdést mindenki maga fogja eldönteni, de tanácsként annyit mondhatok, hogy nem biztos, hogy úgy tud úszni a gyermek, mint ahogy ő azt megítéli. Sok kisgyerek azt hiszi, hogy ha az uszodában már nagyvízben úszik azt jelenti, hogy őt nem érheti a vízben meglepetés. De érheti, mindig legyen rajta a szemünk.

Élővíz vagy uszoda?
Természetesen az élővíznek megvan a varázsa, azonban úszás céljából mindenképp az uszodát ajánlom.

Mikor dől el, hogy lehet-e versenyző a gyermekem?
Ha már valaki megtanult legalább 3 úszásnemet nagyjából helyes technikával, számos klubban lehetőség van arra, hogy napi rendszerességgel vegyen részt úszó edzéseken. Az ott elvégzett munka és a versenyeken való részvétel és eredményesség eldönti, hogy ki válik igazán sikeres versenyúszóvá.

Cikkajánló

Egy átlagos 7 éves az úszótáborban

Nemesvári Edit

Tanulságos nyár az idei. És még csak július van. Nagyobbik...

Egy tökéletes borús nyári nap = Simon siklik

Nemesvári Edit

Mit csinál egy borús nyári napon az úszóedző...

Mozgás - egyensúly

Nemesvári Edit

Most kivételesen nem az úszás kapcsán kaptam...

Az úszástól/focitól/kosártól nem lesz ügyesebb….

Nemesvári Edit

Nem leszek mindenki szemében népszerű a...

Betegségek, úszás, sportolás

Nemesvári Edit

Télen sokan félnek a megfázástól, betegségektől, így inkább nem...