UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Sok felnőtt ember szégyelli, hogy nem tud úszni. Ahogy telik az idő egyre többen látják be, hogy célszerű levetkőzni a kezdeti gátlásokat, hiszen leegyszerűsítve, bármilyen problémával fordulunk orvoshoz, szinte biztos, hogy javasolja a rendszeres sportolást.

Nézzük csak, milyen sportok jutnak leghamarabb eszünkbe, amelyek (a teljesség igénye nélkül) viszonylag könnyen kivitelezhetők:
 
Futás: ha életünkben nem futottunk rendszeresen és van rajtunk némi súlyfelesleg is, biztos nem fogja javasolni az orvos. Ha magunktól belevágunk előbb-utóbb térdfájás lesz belőle, ha nem szakszerűen vagy nem személyi edző segítségével építjük fel az edzéseket.
 
Biciklizés: minden tiszteletem a kerékpárosoké, akik ezt a rendkívül megterhelő sportot űzik nap, mint nap. Persze ők komoly erőnléti edzéseket is végeznek a biciklizésen túl. Tehát, aki azt gondolja, hogy majd minden nap teker 4-5 km-t, az persze jót tesz magának és a környezetének, de nem helyettesíti a minden izmot megmozgató mindennapi testmozgást.  Sok mindentől függ ez is. A kerékpár minősége is számít, ha ezt szeretnénk választani mindennapi mozgásnak. A legjobb, ha edző segítségével kezdjük el a tekerést. Ő majd elmondja, hogy milyen kiegészítő edzések kellenek ahhoz, hogy hatékony legyen ez a mozgásforma.
 
Fitneszterem: ha egy laikus 40-50 éves kor felett elmegy egy terembe, azt sem tudja, hol kezdje. Nem ismeri a különböző gyakorlatok testre gyakorolt hatásait, helyes végrehajtását, ismétlés számait, pihenőidőt, stb. Egyszóval, ha nem kér segítséget, többet árt, mint használ. Egy-egy csoportos óra hasznos lehet, ha kifogunk egy jó edzőt és viszonylag kis létszámú csoportot, ahol tudnak ránk figyelni.
 
Jóga: nagy elhatározás és sok idő kell ahhoz, hogy hosszú időn át űzzük, hiszen ez nem csak egy sport, hanem életmód/filozófia - általában.
 
Túrázás, séta: hasznos és kivitelezhető, viszont önbecsapás azt állítani, hogy a heti egyszeri vagy kétszeri kiadós családi túra helyettesíti a mindennapos mozgást. (Átlagemberekről beszélek, aki szeretné a mindennapjaiba beiktatni a sportot a munka, család mellett.)
 
Úszás….
 
A víz jótékony tulajdonságairól mindenki tud, csak viszonylag keveset. Egy átlagos ember annyit tud, hogy úszni egészséges, mert a víz felhajtóereje miatt nem érezzük saját testünk igazi súlyát, és ebben ki is merül az ismeretünk. Ennél egy picit több van az úszásban. 
 
Nézzük néhány fontos információt:
 
  • légzésszabályozásra kényszerít 
  • a sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi, leszámítva persze a sakkot
  • ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó test-félre egyforma munka hárul
  • a gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni
  • a terhelés az ízületeket kímélve, de bármeddig fokozható.
Sokan úgy gondolják, hogy az úszás hizlal, helyesebben hogy amellett nem lehet fogyni. Kétségtelen tény, hogy úszás hatására jelentősen fokozódhat az éhségérzet, ill. a telítettség-érzet sokkal később következik be. Mindennek az az oka, hogy az úszáshoz meglehetősen sok energiára van szükség, óránként 500-700 kalóriát is felhasználhatunk. Mindebből adódóan az úszást nyugodt szívvel lehet a fogyókúrás programba illeszteni. 
Mindezek feltételezik, hogy az ember helyes technikával tudjon úszni legalább két úszásnemben. Amennyiben kifulladunk 3 hossz után (tehát helytelen a technika), mindenképp szükséges a megfelelő stílus elsajátítása, utána élvezhetővé és sportértékűvé válik az úszás.
 
(A cikk a csaladinet.hu-n jelent meg)Cikkajánló

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...

Betegségek, úszás, sportolás

Nemesvári Edit

Télen sokan félnek a megfázástól, betegségektől, így inkább nem...

Miért félünk a konfliktusoktól?

Nemesvári Edit

Most akkor megint belenyúlok a méhkasba. Magadra fogsz...

Az úszástól/focitól/kosártól nem lesz ügyesebb….

Nemesvári Edit

Nem leszek mindenki szemében népszerű a...

Senki sem kérdezte...

Nemesvári Edit

Senki sem kérdezte, hogy mi a véleményem a...