UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Sportolni terhesen? Megőrültél? Nem félted a gyereket? Jogos kérdések. Én is megkaptam ezeket.

Terhességünk elején azt gondoljuk, hogy ezt biztos nem lehet kibírni, sportolni meg főleg nem lehet, hiszen egész nap csak aludnánk. Amikor meg nem szippant be az ágy, akkor biztos, hogy hányingerrel vagy szédüléssel esetleg fülzúgással küzdünk. A gyomorégésről nem is beszélve. A szerencsésebbek átvészelik az első 3 hónapot evési rohamokkal, vagy észre sem veszik, hogy egy kis élet növekszik bennük.

 

De lássuk csak, mi újság a mozgolódás terén!

 

Szögezzük le az elején, hogy nem a 9 hónap alatt fogunk egyéni csúcsokat dönteni. Azt hiszem, hogy ezt mindenki tudja, akinek bármi köze volt valaha a sporthoz. De az is leszögezhetjük, hogy nem szabad hátradőlni és belefeledkezve csokit enni naphosszat, csak mert babát várunk. Kettő helyett sem kell enni. És vannak még ilyen közhelyek, de nem fokozom.

Fotó: fmarsicano / 123RF Stock fotó

Meg kell találni azt a mozgásformát, amit a lehető legtovább tudunk csinálni a terhesség ideje alatt. Nem javaslom, hogy kezdjünk el egy teljesen új, sosem próbált, bakancslistás dolgot (hacsak az nem kezdő kismama jóga, aminek azért sok köze nincs a sporthoz), szerintem mindenki maradjon meg annál, amit addig is csinált. Persze vannak jócskán kivételek, de nem egy súlylökő kismama a kiindulópont, hanem egy teljesen átlagos húszas, harmincas éveiben járó hölgy. Aki eddig heti kétszer futott, nyugodtan futhat tovább, aki aerobik órára járt, aerobikozzon tovább, természetesen szóljon az edzőnek. Nem árt beszerezni egy pulzusmérős órát. És folyamatosan konzultálni a szakedzővel, orvossal, főleg, amikor már egyre nagyobb az édes teher.

 

Az úszás az a mozgásforma viszont, amit el lehet kezdeni várandósan bármikor. Hiszen a vízben nem érezzük a megnövekedett súlyunkat, és valljuk be, kellemes érzés könnyűnek érezni magunkat. Az orvosoknak szerintem két csoportja van. Aki javasolja az úszást minden esetben, és aki nem örül neki. Az én drága doktor bácsim az utóbbi csoportba tartozik, ennek ellenére végigúsztam a terhességeimet. Nem a mozgás miatt nem örült neki, hanem a fertőzések miatt. Mert azért tudni kell, hogy az uszodák vize közel sem steril. Viszont aki a fertőzésekre nem túlzottan érzékeny, annak javaslom az úszást. Természetesen az orvossal ezt egyeztetni kell, hiszen minden terhesség más, és számos oka lehet, az orvos ellenjavallatának. Fogadjuk meg a tanácsát, senkit nem buzdítok arra, hogy mindenáron, a tiltás ellenére ússzon. Ha tehetjük azonban akár egy héten kétszer, háromszor is elmehetünk uszodába. Aki ismer egy uszodát és nem szedett össze semmi bacit ott, annak azt ajánlom menjen bátran, terhesen sem lesz másképp remélhetőleg.

Fotó: photobac / 123RF Stock fotó

A mi esetünkben más a helyzet, hiszen úszóedző lévén naphosszat állok a kisvízben, sokat vagyok a mély vízben is. A szervezet előbb-utóbb alkalmazkodik ehhez. Terhességem alatt viszont fél óránál (na, jó 40 percnél) többet nem voltam vízben, a kisvizet, amiben a gyerekek tanulnak úszni és bizony azért ott néha előfordul „baleset”, így azt meg sem közelítettem. Tehát nagyon vigyázva magunkra és babánkra, kivitelezhető az úszás a terhesség végéig.

Több olyan tanítványom volt, aki az úszni tanulás hosszú hónapjai alatt esett teherbe.(Lehet, hogy ilyen termékeny, jótékony hatása is van az úszásnak?) Az egyik hölgynek ikerlányai lettek, gyönyörűek, egészségesek. Őt sajnos az orvos eltiltotta az úszástól még a kezdet kezdetén, de nem a víz miatt, hanem más probléma lépett fel, szobafogságra illetve ágyfogságra volt ítélve. Azóta már visszatért a 3 hónapos babái mellől az uszoda világába. Egy másik tanítvány épp a 6. hónapban van. Addig szeretne járni, amíg csak bírja. Én mindenben támogatom, hiszen annál nincs jobb érzés, mint amikor belecsobbanunk a vízbe és kinyújtózhatunk. Csak a vízben tudunk olyan mozgásokat kivitelezni, ami már szárazföldön nagyon nehezünkre esik. A fájós deréknak és lábnak is felüdülés a víz.

Kismamák oktatásánál fokozott figyelmet fordítok arra, hogy kizárólag olyan mozgást végezzen, ami jól esik, és annyit, amennyi jól esik. Ez kicsit megnehezíti az oktatást, de ha megszületik a kis csöppség, a maminak remek érzés lesz visszatérni és folytatni ott, ahol abbahagyta.

Aki már jól úszik, annak nem kell gondolkoznia azon, hogy mit szabad csinálni a vízben. Ami jól esik. Természetesen pillangózni nem kell, de szerintem minden mást lehet úszni, ha nem húzódik, feszül a hasunk.  Deszkával, tenyérellenállással, esetleg uszonnyal. Még az sem baj, ha picit elfáradunk. Ha van pulzusmérős óránk, remekül belőhetjük azt a tartományt, ami elő van írva. Biztos vagyok benne, hogy aki nem ért ehhez a részéhez, talál olyan embert, aki szakszerű segítséget nyújt.

 

Ha kedvet kapott az úszni tanuláshoz, vagy gyermekét taníttatná, hívjon minket! Klikk az elérhetőségekért!

Cikkajánló

Egy tökéletes borús nyári nap = Simon siklik

Nemesvári Edit

Mit csinál egy borús nyári napon az úszóedző...

Vízhez szoktatás otthon - úszószemüveg

Nemesvári Edit

Az előző cikkben a zuhanyzásról és a hajmosásról láthattatok...

Vedd észre, ha gond van!

Nemesvári Edit

Iszonyatos kárt okozhat egy szülő a gyerekének,...

Hogyan tanultam meg úszni?

Nemesvári Edit

  Akasztják a hóhért… Egy úszóedző, aki azt...

Vízhez szoktatás otthon - hajmosás

Nemesvári Edit

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a...