UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Tanulságos nyár az idei. És még csak július van. Nagyobbik gyerek kijárta az ovit. Volt is felhajtás, óriás giccses, macis virágcsokor, meg lufi, meg torta, meg eszem-iszom. Ja, nem. Igény az lett volna, de mi ilyen gonosz szülők vagyunk, hogy egy fagyizással elintéztük. Aztán ránk szakadt a nagy nyári szünet.

 

Olyan szerencsések az én gyerekeim, hogy nem kell ügyeletbe menni az oviba, mert az anyjuk pont akkor van szüneten, amikor ők. Táborozhatnak. A saját anyjuk vezényletével. Ráadásul Ú.SZ.Ó.T.Á.B.O.R.B.A.N. Nyáron, érted? Micsoda mázli, hogy nem síoktató vagyok vagy programozó. Őket erről szigorúan tilos megkérdezni. 

 


De most nem is a családi életünk folyása a lényeg, hanem az, hogy mennyire jól érzem magam a bőrömben, amikor az eddigi elméleteim gyakorlatban is helytállnak. Arról lenne szó, hogy milyen mozgásúnak/úszásúnak kellene lenniük a mai 7 éves gyerekeknek, akikkel „csak” átlagosan, de hozzáértően foglalkoztak. Lássuk csak sorjában. (Aki azt hiszi, hogy ez önfényezés lesz, nem téved sokat, de gyorsan hozzáteszem, erre mindenki képes. Aki meg azt hiszi, hogy nem, azt pedig képessé lehet tenni arra, hogy jól segítsen a gyerekének.)

 


Lányom, Kamilla. 7 éves. Korábbi blogbejegyzésekben (itt és itt) már nyomom követhette mindenki az úszni tanulását. A mostani videón határozottan látszik a magabiztossága. Technikailag jó (edzők kíméljenek, látom, hogy van hova fejlődni) mellúszással tulajdonképpen kiúszik a világból. Nem sportoló. 4 éve heti 1x járt úszni. Most látom azt, hogy teljesen felesleges volt az első 1 év. Illetve szépítek. Felesleges másra bízni egy 3 évest. A legtöbbet az segít egy picinek, ha a szüleivel pancsol (persze nem baj, ha vizes is lesz közben, nincs felszerelve 8 karúszó rá, plusz egy úszógumi). 1 év alatt eljut a víz alá merülésig. Aztán jöhet az oktatás 4-4.5 évesen. 

 

 

 


Kamillával is ez történt. Sajnos mindig ahhoz az edzőhöz járt, aki épp bent volt az uszodában, amikor dolgoztam, így oltári nagy személyes kötődés nem alakult ki senkivel. Valószínűleg ez az oka annak, hogy egyelőre nem tűnik úgy, hogy benne ragad az úszósportban. A lényeg számomra, hogy mostanra bátran állítom, hogy tud úszni. Nagyon kényelmes az, hogy bárhol vagyunk, nem kell izgulnom, hogy leér-e a lába a csúszda után a medencében. El tudom majd engedni iskolai táborba úgy, hogy biztos vagyok az úszástudásában és abban, hogy nem csinál hülyeséget a vízben. Ismeri, megszokta, tudja, hogyan kell viselkedni, hogyan és milyen vízbe szabad ugrani.

 


Nem kapcsolódik szorosan az úszáshoz (illetve igen), de muszáj megemlítenem a testtudatát. Mert az egész bejegyzést ez ihlette. Igazából bármit sportolunk, szóbeli instrukciók alapján boldogul. Bárhová felhúzza magát, mert a vállöve olyan erős, hogy remélhetőleg stabilan tartja őt. Ismeri az alapvető tartásokat, nem okoz gondot egy cigánykerék vagy kézállás. Nem tornázik, nem RG-zik. „Csak” tudja használni a testét.
Szülőként nagyon jó látni, hogy a saját gyerekem olyanná kezd válni, amilyenné minden gyerek válhatna. Olyan erős, stabil alapjai lettek, amire lehet építgetni. Nem, nem elég semmire az életben a jó fizikum, de a fizikai mellett mentálisan is magabiztosságot ad, ha mindemellett támogató légkörben nevelkedik a gyerek.

 


Nagyon nem mindegy, hogy hogyan szocializálódik egy gyerek mozgás szempontjából. Sokféleképpen lehet gyereket mozgatni. Muszáj nekik teret engedni 3-4 hónapos koruktól, mert máshogy nem fejlődnek ki azok az idegrendszeri kapcsolatok az agyban amiknek ki kell, hogy fejlődjenek ahhoz, hogy később ne legyenek például az iskolában tanulási nehézségei. Még akkor is, ha úgy érezzük, mindentől óvni akarjuk (erről már írtam itt). Nagyon fontosnak tartom azt, hogy korának megfelelő ingerek érjék. Tehát nem kell agyonpörgetni egy 6 hónapost, de nem kell feltenni a rugós lovacskára egy kétévest. Ha valaki ezt nem érzi, merjen segítséget kérni. Hozzáértőtől. Vagy olvasson hasznos weboldalakat (hamarosan indul a gyermekek mozgásfejlődésével foglalkozó weboldalunk is).

 


Sokfélék vagyunk, nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de nagyon-nagyon megéri egy kisgyermeket fokozatosan, tudatosan és korának megfelelően terhelni, mert egy stabil izomzatú, minden sportban átlagos (=ügyes) kisiskolással öröm lesz minden szabadidő, amit mozgással töltünk.

 

Ha kedvet kapott az úszni tanuláshoz, vagy gyermekét taníttatná, hívjon minket! Klikk az elérhetőségekért!

Cikkajánló

Az úszástól/focitól/kosártól nem lesz ügyesebb….

Nemesvári Edit

Nem leszek mindenki szemében népszerű a...

Egy átlagos 7 éves az úszótáborban

Nemesvári Edit

Tanulságos nyár az idei. És még csak július van. Nagyobbik...

Vízhez szoktatás otthon - úszószemüveg

Nemesvári Edit

Az előző cikkben a zuhanyzásról és a hajmosásról láthattatok...

Vízhez szoktatás otthon - haladó szint

Nemesvári Edit

Már volt szó róla, de nem lehet eleget beszélni...

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...