UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Víziszonyos gyerek nem létezik. Mi ragasztjuk rájuk ezt a címkét. Ennek a miértje inkább a pszichológusok munkaterülete. Az enyém az, hogy a gyerek ne féljen a víztől. Ebben viszont a szülőknek jelentős szerepük van.

A korábbi cikkekben többször említettem, hogy mennyire nagy segítség az oktatás elején, ha nem úgy jön le a gyermek az uszodába, hogy visít, ha az arca közelébe víz kerül. De miért is fél a gyerek a víztől? Ösztönösen? Kizárt. A magzatvízben eltöltött 9 nagyon kellemes, gondtalan hónap után ösztönös vízfóbiáról beszélni meggondolatlanság. Sőt a fóbia is erős szó. A víztől való félelem inkább a szülő "érdeme", de most tényleg nem venném el a pszichológusok kenyerét.


Azzal soha nem segítünk a gyereknek a "víziszony" leküzdésében, ha mindig úgy igyekszünk őt fürdetni, hogy véletlenül se érje az arcát víz.  Nem segítünk nekik azzal sem, hogy törölközővel rohangálunk a kádhoz a szeméből kitörölni a vizet. Sokat jelent az otthoni fürdés és a nyári strandolások a szülőkkel. Érdemes odafigyelni.

Fokozatosan igenis hozzá lehet őket szoktatni, és alapból egyáltalán nem kell, hogy minden gyerek rajongjon a vízért. Hiszen ez egy egész más közeg, akár tarthat is tőle.
A hajmosás fontos, hiszen ezt hetente elkerülhetetlen. Főleg hosszú hajú kislányok szüleitől hallom, hogy rémálom a hajmosás, hisztiforrás, ha víz megy a gyerek fülébe, arcába a hajmosás közben.

Az alábbi videón a 4.5 éves lányom mos hajat.
A lányomnak nem sok haja van, de szerintem a látható „technika” abszolút kivitelezhető hosszú hajjal is. Legfeljebb a válltól lelógó hajat zuhannyal még lecsapathatjuk.
A lényeg az egész herce-hurcában, hogy ha előre hajtja a fejét, akkor nem megy bele az orrába a víz. És megtanulja, hogy hogyan lehet tudatosan lélegezni szájon és orron keresztül. 

Sok sikert!


Cikkajánló

Tudok úszni, de...

Nemesvári Edit

Korábbi cikkemben írtam a szülőkről, hogy milyen...

Vízhez szoktatás otthon - hajmosás

Nemesvári Edit

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a...

Teszt: Sony NWZ-W273 vízálló mp3 lejátszó

Nemesvári Edit

Érdekes teszt következik. Alapvetően érdekes,...

Kamilla (már majdnem) úszik

Nemesvári Edit

Hatalmas öröm az, amikor az ember először látja...

Vedd észre, ha gond van!

Nemesvári Edit

Iszonyatos kárt okozhat egy szülő a gyerekének,...