UGORJ A LAP TETEJÉRE
Slide 3 slide 2 Slide 1

Az előző cikkekben a kisgyerekek hajmosása, és a nagy mumus, az úszószemüveg is szóba került. Most jöjjön egy példa arra, hogy egy valamivel nagyobb gyereknél hogyan kell kinézzen egy hajmosásnak a zuhany alatt.

Februárban már kitettem egy videót ide arról, hogy hogyan lehet elkezdeni a vízhez szoktatást a nagyobb gyerekeknél. A cikkben látható videóban a lányom mosott hajat fürdőkádban. Most elérkezett az idő, hogy megmutassam, hogy fél év alatt simán el lehet jutni addig, hogy a gyerek lazán beáll a zuhany alá, és ott mos hajat. Miért fontos ez? azért, mert a zuhany alatt folyamatosan folyik a víz az arcába, nem ő kontrollálja a víz mennyiségét. Viszont mégsem ijed meg, nem menekül ki, hanem nyugodt marad, és mossa a haját. Nekünk úszóedzőknek ez az állapot már ideális a valódi oktatás megkezdéséhez.

Amikor nem kell a félelmekkel foglalkozni (vizes lesz az arcom, víz megy a szemembe, és hasonlók), akkor kezdődik el a valódi munka a medencében. Ez a magabiztosság, félelemmentesség szükséges ahhoz, hogy a gyerek is kizárólag az edzőre, oktatóra tudjon figyelni, és ne torpanjon meg, ha vízbe kell tenni az arcát. Mert ugye ez elkerülhetetlen az úszásoktatás közben. Ha idáig eljutunk otthon, akkor rengeteg pénzt tudunk spórolni (nem a tandíj áráért fog vízhez szokni a gyerek), sőt, akár kudarcélményektől is meg tudjuk óvni a kölyköt, ami az oktatás első heteiben, hónapjaiban rendkívül fontos. Elég ugyanis egy rossz élmény, és hetek munkája mehet kárba. Az már csak egy kis plusz, hogy az edzőt sem kergeti a gyerek őrületbe :).

Íme tehát a cikk elején említett videó, amiben az 5 éves lányom mutatja be, hogy nagyjából milyen az ideális kapcsolat a vízzel akkor, amikor egy gyerek készen áll az oktatásra. Jó gyakorlást!

 

Cikkajánló

Mit sportoljak 30-40-50 év felett?

Nemesvári Edit

Sok felnőtt ember szégyelli, hogy nem tud úszni. Ahogy...

Vedd észre, ha gond van!

Nemesvári Edit

Iszonyatos kárt okozhat egy szülő a gyerekének,...

Vízhez szoktatás, Level 1.

Nemesvári Edit

Néhány írásom már szólt arról, hogy milyen...

Vízhez szoktatás otthon - haladó szint

Nemesvári Edit

Már volt szó róla, de nem lehet eleget beszélni...

Miért félünk a konfliktusoktól?

Nemesvári Edit

Most akkor megint belenyúlok a méhkasba. Magadra fogsz...